Atkins fase 3 – Bijna op gewicht

Bijna op je streefgewicht. Fantastisch! Nu nog die laatste kilo’s en dat laatste beetje vet. Het wordt daarom tijd om je koolhydratenevenwicht te bepalen en te ontdekken welke producten bij jou wel en geen problemen geven. Uiteindelijk kun je dan je nieuwe gewicht ook vasthouden.

Deze 5 aandachtspunten helpen jou in Atkins fase 3

  1. verlies – langzaam- die laatste kilo’s
  2. ontdek je tolerantie voor koolhydraten
  3. Ontdek je tolerantie voor specifieke producten
  4. Ontdek je persoonlijke koolhydratenevenwicht
  5. Hou controle en blijf op gewicht

1: verlies – langzaam- die laatste kilo’s
Als het aankomt op de laatste kilo’s dan is heel langzaam afvallen het beste. Je remt nu de snelheid waarmee je afvalt af, omdat je overschakelt naar een nieuwe manier waarop je voortaan kunt blijven eten. Misschien duurt het wel enkele maanden voor je uiteindelijk je streefgewicht bereikt. Dat is niet erg. Juist deze langzame manier voelt voor je lichaam heel natuurlijk. Als je doorgaat met heel snel veel afvallen dan leer je niet bij welke eetgewoonten je je nieuwe gewicht op peil kunt houden.

2: ontdek je tolerantie voor koolhydraten
In Fase 2 – Gewichtsverlies- heb je de Koolhydratenevenwicht gevonden waarbij je gestaag bleef afvallen. In Fase 3 – Bijna op gewicht – ga je iets meer koolhydraten gebruiken en val je langzamer af. Bij sommige mensen kan het gehalte aan koolhydraten flink omhoog, bij anderen niet. Je moet dit voor jezelf ontdekken. Daarom is het belangrijk in deze fase de hoeveelheid koolhydraten met stappen van 10 gram koolhydraten te verhogen. Maak per week of per 2 weken het gehalte aan koolhydraten per dag 10 gram hoger. Als je niet meer afvalt, of je krijgt honger of trek tussendoor, doe dan weer een stap van 10 gram koolhydraten terug. Zo vind je een balans waarin je nog heel langzaam de laatste kilo’s kwijtraakt.

3: Ontdek je tolerantie voor specifieke producten
In de Bijna op gewicht-fase kun je producten gaan toevoegen met meer koolhydraten die tot nu toe niet toegestaan waren. Dit zijn de producten van de bovenste 3 tredes van de Koolhydraatladder: fruit met veel koolhydraten, zetmeelrijke groenten en volle graanproducten. Sommige mensen kunnen al deze producten eten, anderen kunnen ze niet, of maar af en toe of in kleine porties eten. Ook zijn er mensen die ontdekken dat ze het beste die hoog koolhydraat producten altijd kunnen weglaten omdat juist deze producten het lastig maken om op gewicht te blijven. In Fase 3 ontdek je wat voor jou mogelijk is.

4: Ontdek je persoonlijke koolhydratenevenwicht
Als je op je streefgewicht zit, dan ga je op zoek naar de Koolhydratenevenwicht waarbij je niet aankomt en ook niet afvalt. Deze hoeveelheid koolhydraten is jouw eigen Koolhydratenevenwicht . Deze kan maar 5 gram boven je gewichtsverlies balans liggen maar ook 20 of 30 gram hoger. Net als je balans voor gewichtsverlies, is dit koolhydratenevenwicht om op gewicht te blijven heel persoonlijk.

5: Hou controle en blijf op gewicht
Als je eenmaal je Koolhydratenevenwicht gevonden hebt waarbij je op gewicht blijft dan probeer je dit één maand vol te houden. Daarna ben je klaar om door te gaan naar Atkins Fase 4: Op gewicht blijven. In deze try-out voor Fase 4 kan je doorgaan met het kiezen van nieuwe producten van de Koolhydraatladder, zolang je maar niet boven je persoonlijke Koolhydratenevenwicht uitkomt. Blijf op je gewicht en je eetgewoontes letten. Val niet terug in oude gewoontes! Krijg je weer trek tussendoor, of kom je aan, dan ben je vast meer koolhydraten aan het eten dan bij jou past. Schakel weer een tandje terug wat de koolhydraten betreft.

Bedenk dat je doel niet alleen afvallen is, maar ook het gewicht eraf houden. Daar gaat het allemaal om in deze fase. In de Bijna op gewicht fase ben je eetgewoontes heel nauwkeurig aan het afstemmen tot ze een deel van je worden. En dan stap je over naar de laatste fase van het Nieuwe Atkins, de fase waar je voortaan blijft.

Hoe begin je fase 3

Als we ervan uitgaan dat je Fase 2 eindigde met 45 gram koolhydraten per dag, dan begin je in Atkins Fase 3 met 55 gram koolhydraten per dag. In de week erna schakel je over naar 65 gram koolhydraten per dag, zolang je tenminste afvalt. Als je gewicht stabiliseert dan ga je weer een stap van 10 gram koolhydraten terug.

Ontdek je koolhydratenevenwicht
Je vindt je eigen balans als je koolhydraten gaat toevoegen aan je voeding. Ideaal gezien, wil je je Koolhydratenevenwicht bereiken als je op je streefgewicht zit. Voeg koolhydraten met kleine stapjes toe zodat je blijft afvallen in deze fase.

Dit eet je in Atkins fase 3

In de fase Bijna op gewicht verhoog je de koolhydraten in stappen van 10 gram koolhydraten, elke week. Onderstaande lijst maakt dit gemakkelijk. Deze producten bevatten in de aangegeven porties allemaal ongeveer 10 gram koolhydraten.

Per portie bevatten deze voedingsmiddelen ongeveer 10 gram netto koolhydraten

Zetmeelrijke groenten

Zetmeelrijke groenten*

Portie

Netto koolhydraten in gram

Wortelen

1 medium

5,6

Gebakken aardappel

Halve aardappel

10,5

Zoete aardappel

75g

16,1

Peulvruchten

Peulvruchten*

Portie

Netto koolhydraten in gram

Zwarte bonen

45g

6,5

Kikkererwten

45g

6,5

Witte bonen

45g

6.3

Kidney bonen

45g

5,8

Linzen

50g

6

Lima bonen

90g

14,2

Navy bonen

90g

18,1

Pinto bonen

90g

14,6

Fruit

Fruit

Portie

Netto koolhydraten in gram

Appel

Halve

8,7

Banaan

1 kleine

21,2

Kersen

35g

4,2

Rode grapefruit

Halve

7,9

Rode druiven

75g

13,4

Guava

85g

5,3

Kiwi

1

8,7

Mango

85g

12,5

Perzik

1 kleine

7,2

Pruim

1 kleine

3,3

Watermeloen

75g

5,2

Graanproducten

Graanproducten*

Portie

Netto koolhydraten in gram

Havermout (rolled)

50g

19,0

Havermout (steel cut)

50g

19,0

Bruine rijst

100g

20,5

* Let op: alle getallen zijn van gekookte groenten, peulvruchten of granen.

En nu verder

Je zult echt door vallen en opstaan moeten ontdekken wat jouw natuurlijke koolhydratenevenwicht is. Daarom is deze fase aan het einde echt een fase van uitproberen. Je kunt daarom gerust ook weer nieuwe producten toevoegen, die je nog niet eerder gegeten hebt in het Nieuwe Atkins.

Alles met als

doel je koolhydratenevenwicht te vinden en te ontdekken bij welke producten het wel en bij welke het niet goed gaat. Misschien ontdek je dat je sommige producten niet meer moet gebruiken, of maar af en toe. Alles wat nu goed gaat, kan je ook in de volgende fase eten. Blijf wel alleen kiezen uit producten in de koolhydraatladder. Als een product problemen geeft, laat het dan weg en probeer het over een paar weken nog een keer.

Als je een maand lang op je streefgewicht bent, dan heb je je doel bereikt. Gefeliciteerd! Je hebt niet alleen een fantastisch gewicht nu, maar ook een geheel nieuwe manier van eten aangeleerd, die je verder gaat aanhouden. Je bent nu klaar voor Atkins Fase 4: Op gewicht blijven.

Heb je een vraag over Atkins fase 3?

We helpen je graag verder. Bekijk de veelgestelde vragen over deze fase of neem contact met ons op.

Bekijk de veelgestelde vragen >