Atkins fase 4 – Op gewicht blijven

Nu je bent afgevallen, en een maand lang op gewicht bent gebleven in Fase 3, is het tijd om je ‘dieet’ om te zeten in je blijvende eetgewoonten. Dat is veel gemakkelijker dan je denkt. Lees snel verder en ontdek waarom het eenvoudiger is dan je denkt.

Je hebt je persoonlijke koolhydraatbalans gevonden in Atkins Fase 3. Nu leer je om je daaraan te blijven houden. Op die manier is het gemakkelijk om in een range van 2 kilo rond je nieuwe gewicht te blijven. Atkins Fase 4 staat dan ook in het teken van op gewicht blijven.

Het geheim is jouw koolhydratenevenwicht

Je hebt je persoonlijke koolhydraatbalans gevonden in Atkins Fase 3. Nu leer je om je daaraan te blijven houden. Op die manier is het gemakkelijk om in een range van 2 kilo rond je nieuwe gewicht te blijven. Atkins Fase 4 staat dan ook in het teken van op gewicht blijven. Je hoeft niet meer te doen, dan te blijven eten wat je in Fase 3 at.

Blijf daarmee op of net onder je koolhydraatbalans. Als je op een hoog koolhydraten niveau zit en je beweegt heel veel, dan zit je waarschijnlijk al heel hoog op de koolhydraatladder. Je eet dan producten als zetmeelrijke groente, fruit en graanproducten. Ga hiermee door en voeg af en toe een product toe dat je eerder in het programma nog niet gegeten hebt. Als een toevoeging leidt tot trek, gewichtstoename of trek laat het dan weer een tijdje achterwege voor je het opnieuw probeert. 

Anderzijds, als je koolhydraatbalans veel lager ligt – bijvoorbeeld onder 50 gram koolhydraten- dan moet je waarschijnlijk de zetmeelrijke groenten, veel fruitsoorten en graanproducten nog een tijdje laten staan. Of eet ze alleen in echt hele kleine hoeveelheden. Zo leer je vanzelf hoe koolhydraatarm je moet blijven eten om op gewicht te blijven. En dus is snel gewicht verliezen er, als het goed is, niet meer bij.

Geniet van goede vetten

Je koolhydraten per dag blijven ongeveer gelijk aan wat het was in de Bijna op gewicht fase. Als je je streefgewicht hebt bereikt en niet meer hoeft af te vallen kun je langzaam het gehalte aan vet in je voeding iets verhogen. Hiermee compenseer je voor het feit dat je geen lichaamsvet meer hoeft te verbranden.

Voeg gewoon een beetje meer boter of olijfolie toe bij het bereiden van je maaltijd. Een beetje kaas in een salade of wat volle yoghurt bij je fruit. De gouden regel is dat als je honger hebt, je het koolhydraatgehalte niet boven je balans moet laten uitkomen. Je kunt dan beter kiezen voor iets meer vet. Zolang je vetten blijft verbranden, kan je extra gezonde natuurlijke vetten toevoegen aan je voeding.

Geniet van het leven

Hoe meer het Nieuwe Atkins een deel van je leven wordt, hoe minder je er over hoeft na te denken en hoe gemakkelijker het gaat. Maar het leven is niet statisch dus het kan zijn dat je toch weer je koolhydraatbalans moet aanscherpen omdat je bijvoorbeeld minder gaat bewegen, ziek wordt, ander werk hebt of simpelweg omdat je ouder wordt.

Je weet wat je moet doen om je weer aan te passen en om weer controle te krijgen. En mocht het echt een keer mis gaan met je gewicht. Gebruik dan de stappen die je geleerd hebt om je lichaam weer in het gareel te krijgen.

Wat eet je in Atkins fase 4?

Je moet deze fase zien als een permanente manier van leven. Fase 3 is bedoeld om de overgang van “Bijna op gewicht” naar “Op gewicht blijven” heel soepel te laten verlopen. Hierdoor hoef je niet bang te zijn om over te stappen naar Atkins Fase 4 als je je streefgewicht gehaald hebt. De lijst van wat je kunt eten in Fase 3 is precies hetzelfde als de lijst in Fase 4.

Natuurlijk heb je wellicht nog niet alles weer geïntroduceerd in je voeding, maar zolang je dit maar stap voor stap doet en alert bent op gewichtstoename, honger of ander verschijnselen van een koolhydraatintolerantie, is er niets aan de hand. Houd je aan het programma en aan je persoonlijk koolhydraatbalans (die wellicht iets kan veranderen door ouder worden en veranderingen van je leefstijl) dan blijf je op je nieuwe gezonde gewicht. Je hebt zo minder kans op het jo-jo effect.

En voel je goed

Het menselijk lichaam is gemaakt om te bewegen. Onze verre voorouders gebruikten hun lichaam om voedsel te zoeken, te jagen en zich te verplaatsen. Tegenwoordig hebben velen van ons vooral een zittend bestaan. Regelmatig bewegen is goed voor je en ondersteunt je bij het Atkins dieet.

Bovendien werkt het ontspannend, versterkt het je hart, krijg je er een goed humeur van en bevordert het je zelfvertrouwen.

Zelfs 20 minuten bewegen, 3 keer per week, helpt al je risico op hart- en vaatziekten te verlagen. Aanbevolen wordt om 5-6 keer per week 30 minuten matig inspannend te bewegen. Meer mag natuurlijk altijd

Heb je een vraag over Atkins fase 4?

We helpen je graag verder. Bekijk de veelgestelde vragen over deze fase of neem contact met ons op.

Bekijk de veelgestelde vragen >