Atkins Koolhydraatarm Dieet
Wil je gelijk beginnen met afvallen en/of je fitter en energieker voelen?
- Geniet van meer variatie met de speciaal voor jou samengestelde recepten.
- Voeg geleidelijk meer gezonde koolhydraten en vezels toe.
- Geen trek in slecht eten met de heerlijke Atkins producten.
“Ik ben nog steeds (had ook niet anders verwacht) vol lof over het Atkins dieet. Doordat ik mijn eetpatroon en eetgewoontes heb aangepast is het voor mij niet moeilijk om op gewicht te blijven.”
– Nicolette, 43
Wat is een koolhydraatarm dieet?
Een koolhydraatarm dieet is een dieet waarin je het aantal koolhydraten in je voedingspatroon vermindert. Het woordje dieet suggereert dat je dit voor een korte periode doet. Daarom noemen we het bij Atkins liever geen koolhydraatarm dieet maar een koolhydraatarme leefstijl. Het eten van weinig koolhydraten is namelijk niet alleen voor mensen die willen afvallen, maar ook voor mensen die gezond en gevarieerd willen eten. Het aantal dagelijkse koolhydraten dat wij adviseren hangt dan ook af van jouw doel én van je persoonlijke koolhydratenbalans.
Waarom werkt Atkins koolhydraatarm?
Om over te stappen op een koolhydraatarme leefstijl is het belangrijk om te weten wat koolhydraten zijn, wat ze doen en welke producten koolhydraten bevatten. Dat gaan we je dan ook leren in dit artikel.
Koolhydraten zijn een belangrijke bron van energie voor ons lichaam. Naast koolhydraten leveren eiwitten en vetten ook energie en samen vormen ze de belangrijkste brandstoffen voor je lichaam. Koolhydraten, vetten en eiwitten worden ook wel de drie macronutriënten genoemd.
Zoals het woordje koolhydraatarm eigenlijk al verklapt betekent een koolhydraatarm dieet niet dat je helemaal geen koolhydraten meer eet, maar dat je de inname hiervan beperkt. Het is namelijk niet gezond om een van de drie macronutriënten helemaal te schrappen.
Bij het volgen van een koolhydraatarm dieet, in het Engels low carb dieet, beperk je de inname van koolhydraten en gebruik je eiwitten en vetten als primaire brandstof. Door het minderen van koolhydraten haalt je lichaam energie niet meer uit de overtollige koolhydraten maar uit (overtollig) lichaamsvet. Dit proces, het overschakelen van koolhydraatverbranding naar vetverbranding wordt ook wel ketose genoemd.
Bekijk in onderstaand filmpje hoe en waarom een koolhydraatarme leefstijl en ketose werkt.
In het filmpje is te zien dat we vroeger een heel ander eetpatroon hadden. Er waren toen nog helemaal geen bewerkte producten vol met suikers en snelle koolhydraten zoals snoep, koek, frisdrank en pizza. Dit soort producten zijn aan de ene kant een belangrijke oorzaak van overgewicht en obesitas en aan de andere kant zorgen ze er ook nog eens voor dat we ons minder fit en energiek voelen.
Toch aten onze verre voorouders wel degelijk koolhydraten. Ze aten alleen geen snelle koolhydraten die in snoep of koek zitten, maar wel complexe koolhydraten die je vindt in groente, fruit, noten en zaden.
Maar wat is dan precies het verschil tussen beide koolhydraten?
Enkelvoudige koolhydraten
Enkelvoudige koolhydraten worden snel opgenomen door het lichaam en leveren daarom heel snel energie. Deze koolhydraten worden daarom ook wel snelle koolhydraten genoemd. Doordat je hier heel snel energie van krijgt en deze energie tegelijkertijd ook snel weer weg is, ontstaan er flinke schommelingen in je bloedsuikerspiegel.
Maar wat hebben deze schommelingen dan te maken met overgewicht?
Dat is een behoorlijk technisch verhaal maar we gaan toch proberen om het zo simpel mogelijk uit te leggen.
De bloedsuikerspiegel geeft de hoeveelheid glucose in ons bloed weer. Bij een piek in de bloedsuikerspiegel (veel glucose in je bloed) wordt het hormoon insuline aangemaakt. Deze insuline zorgt ervoor dat het lichaam de glucose kan gebruiken als energiebron. Maar de overdaad aan snelle koolhydraten in het “normale” Westerse eetpatroon zorgt voor zoveel schommelingen in je bloedsuikerspiegel dat je lichaam uiteindelijk resistent wordt voor insuline.
Cellen worden dan steeds minder gevoelig voor insuline en nemen daarom de glucose niet goed meer op. De glucose die niet meer wordt opgenomen door de cellen wordt door je lichaam opgeslagen als lichaamsvet. Hierdoor ontstaat overgewicht en op lange termijn een verhoogd risico op diabetes type 2.
Daarbij komt dat snelle koolhydraten verder bijna geen andere voedingsstoffen bevatten waardoor ze veel minder vullen dan bijvoorbeeld eiwit- en vetrijke voeding of voeding met langzame koolhydraten. Met als gevolg dat je geneigd bent om ook nog eens meer te eten op een dag.
Door producten uit de productgroepen als snoep, koek, frisdrank, sappen en sauzen mee te nemen geven we een indicatie van het aantal koolhydraten dat over het algemeen in producten uit deze productgroepen zit. Vaak geldt dat voor alle soorten koekjes, snoepjes, frisdranken en sauzen. Als je twijfelt, lees dan altijd goed de verpakking of gebruik onze koolhydratenteller.
Complexe koolhydraten
De langzame, complexe koolhydraten zijn gezonde koolhydraten, koolhydraten van dit type worden langzaam opgenomen in het bloed en kunnen daardoor gebruikt worden als energie. Ze zorgen niet voor hoge pieken in de bloedsuikerspiegel in tegenstelling tot snelle koolhydraten. Het aantal koolhydraten dat we bij Atkins adviseren ga je daarom ook halen uit producten met complexe koolhydraten. Denk daarbij aan groenten, noten, sommige fruitsoorten en bepaalde vormen van zuivel.
Fase 1: de startfase
De fase voor als je veel gewicht wil verliezen. Hiervoor raden we 20 gram netto koolhydraten per dag aan. Hierdoor val je namelijk op een gemakkelijke wijze af en krijg je nog wel voldoende koolhydraten binnen. Van deze 20 gram haal je het grootste gedeelte (ca. 15 gram) uit groenten. Producten die kenmerkend zijn voor fase 1 en waar je dus veel van zult eten zijn:
Koolhydraatarm eten in fase 1
Veel groenten (ca. 15 gram van de 20) zoals:
Fase 2: de blijven afvallen fase
De blijven afvallen fase. Deze fase is voor als je niet (meer) zo snel hoeft af te vallen of als je niet zoveel gewicht hoeft te verliezen. Je begint met 25 gram koolhydraten per dag en verhoogt dit aantal wekelijks met ongeveer 5 gram, totdat je merkt dat je steeds minder gewicht begint te verliezen. Tijdens deze fase kun je ook wat vruchten toevoegen. Onderstaande producten zijn een goede keuze om aan je boodschappenlijstje toe te voegen.
Koolhydraatarm eten in fase 2:
Fase 3: bijna op gewicht
In deze fase ben je (inmiddels) bijna op je streefgewicht. Door wekelijks 10 gram koolhydraten toe te voegen aan je eetpatroon ga je jouw persoonlijke koolhydratenbalans uitvinden. Dus stel dat je fase 2 geëindigd bent op 45 koolhydraten per dag, dan begin je fase 3 met 55 gram koolhydraten. Blijf je nog steeds afvallen, dan voeg je de week daarna weer 10 gram koolhydraten toe. Nu kun je dus ook rustig aan wat zetmeelrijke producten en peulvruchten toevoegen aan je voeding. Denk daarbij aan de volgende producten.
Koolhydraatarm eten in fase 3:
Fase 4: op gewicht blijven
Nu je je persoonlijke koolhydratenbalans gevonden hebt is het zaak om je daaraan te blijven houden. Deze balans verschilt per persoon en is bovendien afhankelijk van hoeveel beweging je dagelijks hebt. Je eet in deze fase dus ook hetzelfde als waarmee je fase 3 bent geëindigd. Voor de ene persoon betekent dit dat je een aardappeltje, een beetje havermout en bruine rijst kunt eten. Maar als je wat minder beweegt dan kan het zijn dat je dit soort producten moet laten staan.
Vetten en eiwitten tijdens Atkins
Tijdens Atkins zijn vetten en eiwitten je belangrijkste energiebronnen. Eiwitten leveren het lichaam energie, maar zorgen ook voor de reparatie van (kapotte) cellen én het aanmaken van nieuwe cellen, kraakbeen, bloed en haar. Kortom: essentieel tijdens het Atkins dieet. Haal je eiwitten tijdens Atkins bijvoorbeeld uit de volgende producten:
- Eieren: gebakken, gekookt, gepocheerd etc.
- Vlees en gevogelte: rund, varken, lam, kalkoen en kip.
- Vis: Zalm, makreel, haring, kreeft etc.
- Volle Kwark.
- Tofu.
- Etc.
Vetten zijn er in twee soorten, de goede en slechte vetten. De goede vetten zijn gezonde vetten en die heeft je lichaam nodig. Deze vetten zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel en voorkomen trek nadat je gegeten hebt. Probeer deze vetten o.a. te halen uit:
- Vette vis zoals haring, makreel, zalm en sardientjes.
- Noten en zaden
- Olie: kokosolie, olijfolie etc.
- Roomboter.
De slechte vetten, ook wel transvetten genoemd, moet je zoveel mogelijk vermijden. Je lichaam kan deze vetten maar moeilijk verwerken en ze verhogen de kans op aandoeningen als hart- en vaatziekten, alzheimer en diabetes. Transvet wordt op verpakkingen ook wel vermeld als gehydrogeneerd vet, gehard vet of gedeeltelijk gehard vet.
Je vindt transvetten voornamelijk in de volgende producten
- Gefrituurde snacks
- Diepvriespizza’s
- Kant-en-klaar mixen
- Margarine
Bekijk hier de koolhydraatarme voeding lijst per fase

Meer informatie over koolhydraatarme producten en recepten? Lees dan nu het complete overzicht met onze 52 favoriete koolhydraatarme producten en 12 favoriete koolhydraatarme recepten!

Voor wie is een koolhydraatarm dieet geschikt?
Het volgen van een koolhydraatarm dieet is geschikt voor iedereen: Voor mensen die gewicht willen verliezen en voor mensen die hun gewicht willen behouden en zich energieker willen voelen. Tijdens het dieet word je gestimuleerd om minder koolhydraten te consumeren. In plaats van koolhydraten eet je meer eiwitten en vetten om je lichaam van energie te voorzien. Uithongeren is er dus absoluut niet bij. Op de Atkins website vind je de lekkerste koolhydraatarme recepten en producten. Wat te denken van ons recept voor een koolhydraatarme lasagne of ons heerlijke koolhydraatarme brood.
Het volgen van een koolhydraatarm dieet is niet alleen zeer geschikt voor mensen die willen afvallen, maar ook voor mensen die hun huidige gewicht willen behouden en lekker, gezond en gevarieerd willen eten. Een koolhydraatarm dieet kan beter gezien worden als een nieuwe en gezonde levensstijl. Een dieet is vaak voor een relatief korte periode, maar koolhydraatarm eten is iets wat je gemakkelijk je hele leven kan volhouden. Want ook als je je ideale gewicht hebt bereikt is koolhydraatarm eten een gezonde en gevarieerde manier van leven. Je zult merken dat het je veel meer energie geeft en dat het een positief effect heeft op je lichaam en gezondheid.
Koolhydraatarm dieet weekmenu
Koolhydraatarm weekmenu
Maandag | Dinsdag | Woensdag | Donderdag | Vrijdag | Zaterdag | Zondag | |
Ontbijt |
Omelet met ham |
1x Atkins ready to Drink | 1 Bakje Griekse Yoghurt met rood fruit | 1 Atkins cracker met roomkaas | 1 bakje volle yoghyrt met walnoten, lijnzaad en roodfruit |
1 Amandel-lijnzaad pannenkoek | Crunchy yoghurt |
Tussendoor | Koffie met opgeklopte room en zoetstof naar smaak |
5 snacktomaatjes | Koffie met slagroom en kaneel | Atkins ready to drink | 1 Atkins reep naar keuze | 1 Kiwi | 1 handje ongezouten noten |
Lunch | Sandwich met Atkins brood en avocado | Omelet kipfilet met avocado |
Salade van asperges, gerookte zalm & waterkers | Kippensoep met groente en stukjes kip. |
Sla-Wrap met Kip | Roerei met ansjovis | Tonijnsalade met Atkins penne en groente |
Tussendoor | 1 Atkins reep naar keuze | 2 Plakjes worst naar keuze |
1 Atkins reep naar keuze | 1 schijf meloen (100 gram) | Roergebakken savooiekool met uitgebakken bacon. |
1 kop zelfgemaakte bouillon (evt. met groente) |
Rauwkost naar keuze met pittige mayonaise |
Diner | Knolselderijpuree met gebakken kipfilet en komkommersalade |
Gebakken visfilet met 60 gr. Quinoa en sperziebonen |
Gevulde paprika’s met kalkoen, ui en knoflook | Atkins Penne in roomsaus met garnalen en mosselen | Koolhydraatarme hamburger met brie & uitjes | Kalkoen in tomatensaus | Stoofpotje met rundvlees en roergebakken spruitjes |
Of bekijk hieronder de afbeelding van het betreffende koolhydraatarme weekmenu:
Nog meer inspiratie nodig?
Download dan hieronder alle koolhydraatarme dieetplannen:
Koolhydraatarm weekmenu 1 (20 gram koolhydraten per dag)
Koolhydraatarm weekmenu 2 (20 gram koolhydraten per dag)
Koolhydraatarm weekmenu 1 (25 gram koolhydraten per dag)
Koolhydraatarm weekmenu 2 (25 gram koolhydraten per dag)
