Waarom Atkins | Snel Afvallen met Atkins

Wil je snel afvallen op een gezonde manier? Ontdek dan het koolhydraatarme Atkins dieet! Met Atkins val je af door de hoeveelheid koolhydraten in je eetpatroon te beperken. Dat betekent dus niet dat je helemaal geen koolhydraten eet maar dat je kiest voor langzame en complexe koolhydraten.

Wil je direct beginnen met snel afvallen én een gezonde leefstijl? Begin dan vandaag nog met Atkins:

 1. Gratis, speciaal voor jou samengestelde recepten.
 2. Geen trek met de heerlijke Atkins producten.
 3. Voeg geleidelijk meer gezonde koolhydraten en vezels toe.

Op deze pagina ontdek je wat dé manier is om snel kilo’s kwijt te raken en dit ook vol te houden. Verder vind je snel afvallen tips en snel afvallen dieet schema’s voor een goede start.

Met het Atkins dieet zorg je ervoor dat je lichaam overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar het verbranden van lichaamsvet. Wil je meer informatie over waarom je met het Atkins dieet gezond afvalt? Lees dan snel verder!

Inhoud van deze pagina:

 • Snel afvallen
 • De drie belangrijkste stappen in het kort
  • Stop met het eten van snelle en bewerkte koolhydraten
  • Eet voldoende groenten, (gezonde) vetten en eiwitten
  • Beweging
 • Hoe en waarom werkt Atkins precies?
 • 21 snel afvallen tips!
 • Wat mag je wel eten?
  • Groente
  • Vis
  • Gevogelte
  • Rood Vlees
  • Schaaldieren
  • Kaas
  • Eieren
 • Welke voedingsmiddelen kun je beter vermijden?
 • Snel afvallen: gratis dieet schema

Snel afvallen

Iedereen die wil afvallen wil graag snel resultaat zien. Het is hierbij belangrijk om te weten dat snel afvallen voor 80% uit je voeding komt en voor 20% uit sport, beweging en andere factoren zoals stress.

Dat is de reden dat wij in dit artikel voornamelijk de focus op voeding leggen. Verandering in je voeding zal er voor het grootste gedeelte voor zorgen dat je snel afvalt. Naast dat je snel wilt afvallen wil je ook blijvend resultaat zien. Het is hierbij belangrijk om over te schakelen naar verbranding van vet in plaats van suiker. Dit werkt goed aan de hand van een koolhydraatarm dieet. Daarom leggen wij in dit artikel uit waarom en hoe je een koolhydraatarm dieet, zoals Atkins, kunt volgen om snel af te vallen zonder dat de kilo’s terug komen en zonder pillen of shakes die alleen tijdelijk hun werk doen.

De drie belangrijkste stappen in het kort

Stap 1: Stop met het eten van enkelvoudige koolhydraten

Snelle koolhydraten vind je in brood, rijst, aardappels, noedels, koek, snoep, chocola en frisdrank. Deze zorgen voor een sterk schommelende bloedsuikerspiegel wat er weer voor zorgt dat er lichaamsvet opgeslagen wordt. Door deze producten te laten staan versnel je het afvalproces.

Stap 2: Eet een royale hoeveelheid groenten, salades, vetten en eiwitten

Door genoeg groenten, vetten en eiwitten te eten blijf je voldoende vitaminen en mineralen binnen krijgen. Als positief gevolg hiervan zul je je ook fitter voelen en meer energie hebben.

Gezonde vetten vind je in:

 • Noten en zaden: walnoten, hazelnoten, lijnzaad, sesamzaad etc;
 • Oliën: olijfolie, kokosnootolie en boter.
 • Vette vis: haring, zalm, makreel, sardientjes etc;
 • Vlees

Let er verder op dat je transvetten zoveel mogelijk vermijdt. Deze vetten kunnen namelijk niet door je lichaam verwerkt worden en worden in verschillende onderzoeken in verband gebracht met alzheimer, diabetes en hart- en vaatziekten. Van alle soorten vetten zijn transvetten de schadelijkste. De laatste jaren is het hoeveelheid transvet in producten door de producenten al een stuk verminderd.

Kijk hiervoor altijd goed op de verpakking maar let op, de voedingsmiddelenindustrie gebruikt vaak een andere benaming voor dit type vet omdat ze anders zouden afschrikken. Kijk toch kritisch op de verpakking bij de ingrediëntendeclaratie.

Transvet wordt ook wel gehydrogeneerd vet, gehard vet of gedeeltelijk gehard vet genoemd op verpakkingen. Je vindt ze voornamelijk in bewerkte producten zoals gefrituurde snacks, diepvries pizza’s, kant-en-klaar mixen en margarines.

Eiwitten zitten in:

 • Eieren;
 • Zuivel als: melk, kwark, yoghurt;
 • Vis: haring, zalm, makreel, tonijn, kreeft, garnalen etc;
 • Vlees: kip, rund, gevogelte, lam, varken etc;
 • Tofu en tempeh.

Door voldoende eiwitten, vetten en groenten te eten zorg je voor een optimaal energie niveau en zul je geen hongergevoelens ervaren.

Verderop in dit artikel zie je wat je wel en beter niet kunt eten als je snel wil afvallen.

Stap 3: Beweging

Naast de voeding zorgt beweging er voor dat je nog sneller afvalt. Bewegen is goed voor je gezondheid. Het helpt je om je gewicht onder controle te houden. Door regelmatig te bewegen heb je minder last van stress, wordt je hart sterker, verbetert je stemming en voel je je zelfverzekerder. 

Het maakt eigenlijk niet zoveel uit voor welke vorm van bewegen je kiest. Alles waardoor je hart een tijdje sneller gaat kloppen telt mee. Denk aan een wandeling, een fietstochtje of even in de tuin werken. Je bent al actief als je dit zo’n 20 minuten doet. Maar ook meer van je lichaam vergende activiteiten zijn goed; joggen, spinnen en traplopen. En wist je dat gewichtheffen- zelfs met lage gewichten- een erg goede manier van bewegen is? Probeer het eens. Het is geschikt voor bijna iedereen en op elke leeftijd.

Hoe en waarom werkt Atkins precies?

De belangrijkste stappen weet je nu, maar hoe en waarom werkt Atkins precies? Atkins is een koolhydraatarme leefstijl. Als je eenmaal op je streefgewicht bent, helpt Atkins met het handhaven van een koolhydraatbeperkt eetpatroon.

Atkins is een koolhydraatarm dieet en als je eenmaal op je streefgewicht bent is Atkins er voor je om ervoor te zorgen dat je je eetpatroon blijvend verandert. Op dat moment is er ook weer meer plek voor koolhydraten in je eetpatroon.

Om te te achterhalen waarom koolhydraatarm werkt wanneer je snel wilt afvallen, gaan we terug naar onderzoek van de grondlegger van Atkins: Dr. Robert Coleman Atkins. Al zo’n 40 jaar geleden stelde hij dat lichaamsvet voornamelijk wordt veroorzaakt door (een overdaad aan) koolhydraten. Koolhydraten zijn de eerste bron waaruit het lichaam put wanneer het energie nodig heeft. Echter krijg je bij een traditioneel, koolhydraatrijk eetpatroon vaak dusdanig veel koolhydraten binnen dat je lichaam ze niet allemaal kan verwerken. Deze overtollige koolhydraten worden direct opgeslagen als lichaamsvet. Beperk je het aantal koolhydraten dan verbrandt je lichaam opgeslagen lichaamsvet in plaats van koolhydraten. Hierdoor ontstaat een win-win situatie:

 • Op een verantwoorde manier afvallen.
 • Snel afvallen door het verliezen van lichaamsvet.

De transformatie van je lichaam van koolhydraten verbranden naar vetverbranding wordt ook wel ketose genoemd. Waar Dr. Atkins 40 jaar geleden nog alleen stond in zijn strijd tegen de koolhydraten, zijn er de afgelopen jaren tientallen onderzoeken bijgekomen die het onderzoek van Dr. Atkins kracht bij zetten.

Koolhydraatrijk/Calorie-arm eetpatroon VS. Atkins Koolhydraatarm eetpatroon

Hieronder zie je een grafische weergave van hoe je lichaam reageert op verschillende eetpatronen. Met aan de linkerkant hoe je lichaam reageert op een koolhydraatrijk eetpatroon en aan de rechterkant hoe je lichaam reageert op het koolhydraatarme Atkins eetpatroon. 

Het Atkins dieet bestaat uit vier fasen, waarbij je in fase 1 de meeste kilo’s in de kortste periode kwijtraakt. Gezond en binnen korte tijd afvallen dus! Is snel gewicht verliezen niet jouw doel? Dan kun je beginnen bij fase 2 (gewichtsverlies) of fase 3 of fase 4, waarin je leert wat je persoonlijke koolhydraatbalans is. De persoonlijke koolhydraatbalans geeft aan hoeveel koolhydraten je dagelijks kunt eten zonder dat je aankomt. Dit verschilt per persoon en hangt ook samen met hoeveel iemand beweegt/sport.

Als snel afvallen jouw doel is, lees dan snel verder en ontdek hoe!

Wat mag je wel eten

Als gezond en snel afvallen jouw doel is dan adviseren we om maximaal 20 gram netto koolhydraten per dag te consumeren. Wanneer je dit aantal koolhydraten aanhoudt, zorg je ervoor dat:

 • Je lichaam voor energievoorziening overschakelt van het verbranden van koolhydraten naar vetverbranding.
 • Je lichaam dus in ketose raakt waardoor je op een gezond manier gewicht verliest.

Van de 20 gram netto koolhydraten moeten ongeveer 12-15 gram komen uit groente. Hier kun je namelijk relatief veel van eten zonder dat je veel koolhydraten binnenkrijgt. Bovendien zijn groente een bron van belangrijke voedingsstoffen zoals vezels, vitamines, mineralen en antioxidanten. Hierdoor krijg je geen trek en krijg je wel veel belangrijke voedingsstoffen binnen. Als je echt binnen korte tijd veel wil afvallen dan kun je het beste veel van onder andere de volgende groenten eten:

Groente Portie Net.
koolhydraten
in gram
Andijvie rauw 1 schaaltje (30 g) 0,4
Bloemkool 1 opscheplepel (50 g) 0,9
Broccoli 1 opscheplepel (50 g) 0,4
Paksoi 1 opscheplepel (50 g) 0,5
Bleekselderij 1 stengel 0,8
Snijbonen gekookt 1 opscheplepel (50 g) 1,0
Spitskool, gekookt 1 opscheplepel (50 g) 0,8
Champignons 1 opscheplepel (50 g) 0,2
Zuurkool 1 opscheplepel (50 g) 0,5
Komkommer 1 schaaltje (50 g) 0,7
IJsbergsla 1 schaaltje (30 g) 0,2
Kropsla 1 schaaltje (30 g) 0,1
Groene paprika Halve 0,8
Radicchio sla 1 schaaltje (30 g) 0,7
Radijs 6 stuks (30 g) 0,5
Rucola 1 schaaltje (30 g) 0
Romanasla 45 g 0,4
Witte kool, gekookt 1 opscheplepel 0,9
Bieslook 1 eetlepel 0,1
Peterselie 1 eetlepel 0,1

Bovenstaande groente zijn dus erg goed om te eten als je snel wilt afvallen. Maar er zijn nog meer groenten die prima te gebruiken zijn. Deze bevatten iets meer koolhydraten en daar moet je wel rekening mee houden bij het tellen van je koolhydraten. Maar variatie in groenten is erg belangrijk en de groenten uit onderstaande lijst zijn daarom ook een uitstekende keuze om op korte termijn zoveel mogelijk gewicht te verliezen.

Groente Portie Netto koolhydraten in gram

Asperges

6 asperges

2,4

Artiksjokken harten

1 blik

1,0

Aubergine

50g

2,0

Avocado

Halve (rauw)

1,8

Bamboscheuten

75g

1,2

Spruitjes

40g

1,8

Kool

75g (rauw)

1,6

Courgette

115g

1,5

Palmharten

1 hart

0,7

Boerenkool

65g

2,4

Knolraap

85g

2,3

Prei

50g

3,4

Okra

80g

2,4

Groene olijven

5

0,1

Zwarte olijven

5

0,7

Ui

20g

4,3

Pompoen

60g

2,4

Rabarber

120g (ongezoet)

1,7

Zuurkool

70g (uitgelekt)

1,2

Doperwrten

60g

3,4

Spinazie

90g

2,2

Snijbiet

85g

1,8

Tomaat

60g

4,3

Waterkers

30g (in blik)

3,5

Naast groente mag je in deze fase dus ongeveer 5 gram netto koolhydraten per dag eten uit andere voedselgroepen. Denk hierbij aan Vlees, vis, gevogelte, kaas en eieren. Onderstaande producten zijn voorbeelden van producten die laag in koolhydraten zijn of zelfs helemaal geen koolhydraten bevatten.

Vis

Vis

Vissoort Portie Netto koolhydraten
Kabeljauw Per 100 gram 0,0 gram
Heilbot Per 100 gram 0,0 gram
Haring Per 100 gram 0,0 gram
Zalm Per 100 gram 0,0 gram
Sardines Per 100 gram 0,0 gram
Schol Per 100 gram 0,0 gram
Forel Per 100 gram 0,0 gram
Vissoort Portie Netto koolhydraten
Kabeljauw Per 100 gram 0,0 gram
Heilbot Per 100 gram 0,0 gram
Haring Per 100 gram 0,0 gram
Zalm Per 100 gram 0,0 gram
Sardines Per 100 gram 0,0 gram
Schol Per 100 gram 0,0 gram
Forel Per 100 gram 0,0 gram

Gevogelte

Soort gevogelte Portie Netto koolhydraten
Kip Per 100 gram 0,0 gram
Kalkoen Per 100 gram 0,0 gram
Eend Per 100 gram 0,0 gram

Rood vlees

Soort vlees Portie Netto koolhydraten
Varkensvlees Per 100 gram 0,0 gram
Rundvlees Per 100 gram 0,0 gram
Kalfsvlees Per 100 gram 0,0 gram
Wild Per 100 gram 0,0 gram

Schaaldieren

Soort schaaldier Portie Netto koolhydraten
Garnalen Per 100 gram 0,0 gram
Mosselen Per 100 gram 4,7 gram
Oesters Per oester 1,7 gram
Kreeft Per 100 gram 0,0 gram

Overige voedingsmiddelen

Soort Portie Netto koolhydraten

Goudse kaas

100 gram

2,0 gram

Harde geitenkaas

100 gram

2,0 gram

Zachte geitenkaas

100 gram

1,0 gram

Roomkaas

1 eetlepel

0,60 gram

Fetakaas

100 gram

4,0 gram

Mozzarella

100 gram

2,0 gram

Parmezaanse kaas

1 eetlepel

0,2 gram

Ei (gebakken, gepocheerd of gekookt)

Per ei

0 gram

Peper

1 theelepel

1,0 gram

Knoflook

1 teentje

0,9 gram

Gember

1 theelepel

0,9 gram

Verse basilicum

1 eetlepel

0,0 gram

Oregano

1 theelepel

0,9 gram

Creme Fraiche

100 ml

2,2 gram

Besef wel dat het aantal koolhydraten berekend is op onbewerkte versies van de producten. Zo zijn veel vleeswaren misschien wel van varkens- of rundvlees maar zijn ze tegelijkertijd bijna allemaal bewerkt. Hetzelfde geldt bijvoorbeeld voor gefrituurde kip of garnalen, het knapperige korstje hiervan zit eigenlijk altijd vol met koolhydraten waardoor het je belemmert in je doel: gezond en snel afvallen. 

Welke producten moet je vermijden?

Om gezond af te vallen is het beperken van het aantal koolhydraten dus belangrijk. Tijdens Atkins gaat het er vooral om dat je mindert met zogenoemde snelle of enkelvoudige koolhydraten. Dit type koolhydraten wordt door je lichaam als suiker gezien maar hoeft niet perse de zoete smaak te hebben die je van suiker gewend bent. Over het algemeen kun je stellen dat hoe meer een product bewerkt is, hoe meer snelle koolhydraten erin zitten. Denk daarbij aan:

Soort Portie Netto koolhydraten

Spaghetti

100 gram

31 gram

Witbrood

100 gram

49 gram

Witte rijst (bereid)

100 gram

20 gram

Aardappelen

100 gram

17 gram

Pizza (gem)

100 gram

25,7 gram (4g suikers)

Zoute Dropjes

100 gram

74 gram (73g suikers)

Winegums

100 gram

55,5 gram suikers

Ontbijtkoek

100 gram

67,7 gram (36g suikers)

Cola

100 gram

10 gram (9g suikers)

Sinas

100 gram

12 gram (11g suikers)

Sinaasappelsap uit pak

100 gram

10 gram (8g suikers)

Appelsap uit pak

100 gram

11 gram (10g suikers)

Red Bull

100 gram

11 gram (10g suikers)

Keptchup

100 gram

26 gram (22g suikers)

Deze producten bevatten veel snelle koolhydraten. In de regel kun je stellen dat je alle soorten snoep, koek, frisdrank en vruchtensappen uit pak beter kunt mijden, zeker als je op korte termijn wilt afvallen. Als je niet perse heel snel hoeft af te vallen kun je prima een aantal keer per week een kleine hoeveelheid rijst of een aardappeltje toevoegen aan je eetpatroon. Kies dan wel altijd voor bruine/zilvervlies rijst. Dit type rijst bevat namelijk meervoudige koolhydraten.

Koolhydraatarme varianten van Atkins

Ook heeft Atkins verschillende koolhydraatarme varianten van bijvoorbeeld brood en pasta ontwikkeld. Hierdoor passen deze producten toch binnen jouw koolhydraatarme levensstijl! Zo hebben we koolhydraatarme volkorenbrood met maar liefst 65% minder koolhydraten ontwikkeld. Maar ook pastagerechten kunnen weer met de Atkins koolhydraatarme pasta. Deze penne pasta bevat 70% minder koolhydraten dan de reguliere pasta. En heb je trek in iets zoets? Probeer dan de Atkins koolhydraatarme repen eens. Eet hier maximaal twee stuks per dag van.

Meer weten over welke producten wij aanraden? Hier vind je alles over onze koolhydraatarme producten.