Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek

Wetenschap is altijd de basis geweest van het Atkins-programma. Zo zijn er in de afgelopen 40 jaar meer dan 100 door vakgenoten beoordeelde studies geweest die bewijzen dat een koolhydraatarm dieet een veilige, natuurlijke en effectieve manier is om af te vallen en een gezond leven te leiden.

Een vetverbrandingsmachine

Om te begrijpen hoe en waarom een koolhydraatarm dieet werkt, moeten we eerst begrijpen wat de relatie is tussen het voedsel dat we eten en de manier waarop ons lichaam zijn energie krijgt.

Je lichaam gebruikt zowel koolhydraten en vet als brandstof. Als er koolhydraten beschikbaar zijn, zal je lichaam deze energiebron het eerst gebruiken. De koolhydraten die niet worden gebruikt, worden opgeslagen als vet. Het gemiddelde westerse voedsel is koolhydraatrijk. Dit betekent dat de meesten van ons het vet niet verbranden dat ons lichaam opslaat, wat een van de redenen is waarom we dikker worden. 

“Wetenschap is altijd de basis geweest van het Atkins-programma.”

– Aktins diëtist

Ketose

Bij een koolhydraatarm dieet, eet je minder geraffineerde suikers en koolhydraten. Omdat er niet genoeg koolhydraten zijn om als energiebron te gebruiken, gaat je lichaam vanzelf vet verbranden – inclusief het vet dat je lichaam heeft opgeslagen. Dit proces wordt ketose genoemd.

Afvallen en andere voordelen

Afvallen is slechts een van de vele voordelen die gepaard gaan met een koolhydraatarme levensstijl. Hier zijn er nog een paar:

  • Je hebt geen last meer van pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel.
  • Je behoefte aan suiker verdwijnt.
  • Je trek wordt minder.
  • Je hebt meer energie (na een of twee weken).
  • Je hebt minder kans op stofwisselingsziekten, zoals hart-en vaatziekten, hoge bloeddruk, diabetes en ontstekingen.
  • Je triglyceride- en cholesterolwaarden (vetten in je bloed) worden lager.

Daarnaast vertellen veel mensen die het Atkins-dieet volgen, dat ze zich gelukkiger voelen, dat ze minder vaak last hebben van depressies en dat de conditie van hun huid, haar en nagels verbetert.

“Omdat er niet genoeg koolhydraten zijn om als energie te gebruiken, gaat je lichaam vet verbranden”

– Atkins diëtist

Steeds in ontwikkeling

Aangezien obesitas een van ’s werelds meest nijpende gezondheidsproblemen is, wordt er voortdurend onderzoek gedaan naar koolhydraatarme, eiwitrijke voeding. En deze voortschrijdende inzichten worden doorgevoerd in het Atkins-dieet. 

Het is de taak van onze wetenschappelijke adviesraad, een groep van experts op het gebied van voeding, ons programma in het licht van deze nieuwe ontwikkelingen te evalueren en te verbeteren. Op die manier zijn we er zeker van dat onze aanpak een weerspiegeling is van de allerlaatste ontwikkelingen op het gebied van koolhydraatarme voeding.

Ontdek ook de andere argumenten om te starten met Atkins